Wat moet je allemaal overwegen voordat je een huis koopt?

Rente vastgoed hypotheek

Als je erover nadenkt een huis te kopen, moet je jezelf een aantal vragen stellen om te bepalen of het het juiste moment is om dit te doen. Of je nu een eerste huizenkoper bent of een doorgewinterde investeerder, hier zijn enkele van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van een huis:

Bij het overwegen bij het kopen van een huis, kan het proces steeds ontmoedigender worden. Er zijn immers veel dingen om te overwegen bij het kopen van een huis. Om te beginnen hebben Nederlandse economen de hypotheekrente onder de loep genomen sinds het herstel van de huizenmarkt begon. Toen het ging om het kopen van een huis in 2015, voorspelden deskundigen dat de hypotheekrente de vijf procent zou overschrijden, maar de rente bleef onder de vier procent. Hoewel hoger dan wat we gewend waren, was dat toen nog steeds historisch laag. Niettemin hebben de lage rentetarieven veel aspirant-huiseigenaren geholpen om actief deel te nemen aan de huizenmarkt. Sommige mensen hebben zelfs de overstap gemaakt van huren naar bezitten uit angst voor toekomstige rentestijgingen. Hoewel niet onbelangrijk, is de rente slechts een van de vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kopen van een huis. De rente is zeker niet de enige factor die moet bepalen wanneer je klaar bent om een huis te kopen. Rente vastgoed hypotheek zijn belangrijke aspecten bij het kopen van een huis. Hier gaan we in dit artikel verder over praten.

Wat te overwegen voordat je een huis koopt 

Als je denkt over het kopen van een huis, moet je jezelf een aantal vragen stellen om te bepalen of het de juiste tijd is om dit te doen. Of je nu een eerste huis wilt kopen of een doorgewinterde investeerder, hier zijn enkele van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van een huis:

  • Schuld-inkomensverhouding;
  • Duur van het verblijf;
  • Beleggingspanden financiering;
  • Werkzekerheid;
  • Aanbetaling;
  • Emotionele toestand;
  • Lokale marktindicatoren;
  • Hypotheekrente;
  • Vraag en aanbod;
  • Maandelijks budget.

Verhouding schuld/inkomen

Een hypotheekverstrekker gebruikt de verhouding tussen schuld en inkomen om te bepalen of je het financieel kunt veroorloven om de maandelijkse betalingen te doen voor de woning waarvoor je een hypotheek wilt afsluiten. Wees eerlijk tegen jezelf en visualiseer hoe je de hypotheektermijnen in de toekomst gaat betalen. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om wat kredietverstrekkers je vertellen; het gaat er ook om hoeveel je je kunt veroorloven. Niemand kent je financiën beter dan jezelf, dus zorg ervoor dat je een huis koopt dat jouw schuld/inkomstenratio niet te hoog maakt.

Duur van het verblijf

Hoewel vaak over het hoofd gezien, is de duur van je verblijf in de woning één van de belangrijkste factoren om te overwegen bij de aankoop. Maakt de verblijfsduur het voordeliger om te kopen dan om te huren? Natuurlijk is er geen eenvoudig antwoord op zo’n algemene vraag. Elke markt is anders en vereist een verdere analyse om te bepalen of kopen de juiste keuze is. Toch is het goed mogelijk om te voorspellen of de tijd die je van plan bent in het huis door te brengen de aankoop ervan al dan niet rechtvaardigt. 

Werkzekerheid

Onzekerheid zal vrijwel zeker elk vooruitzicht op het kopen van een huis ruïneren. Er is misschien niets erger dan een huis kopen om kort daarna te ontdekken dat je werkloos bent. Dus voordat je je voor 30 jaar vastlegt op hypotheek premies, dien je ervoor zorgen dat je zeker bent van jouw baan in de toekomstige jaren. 

Aanbetaling van een woning

De aanbetaling op een aankoop blijft een van de grootste obstakels voor potentiële kopers. Vooral millennials hebben moeite om een forfaitair bedrag bij elkaar te sparen. Niet alleen studeerde de millennial generatie af aan de universiteit tijdens een van de ergste recessies in de Nederlandse geschiedenis, maar ze zitten ook opgezadeld met studieleningen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn de acceptaties moeilijker geworden om mee te werken, en de huren hebben het volstrekt onmogelijk gemaakt om genoeg geld te sparen voor een aanbetaling.

Geplaatst in: Page