Huis kopen in het buitenland? Hier moet je op letten

Je bent op vakantie en je bent helemaal weg van het land. Je wilt eigenlijk niet meer weg. Terwijl je naar de etalage van een lokale makelaar kijkt, krijg je een idee: waarom zou je hier geen vakantiehuis kopen? Waarom niet? En als je er niet bent, kun je het verhuren en extra geld verdienen. Het klinkt geweldig, maar wees niet te snel. Bij letusibiza.nl kun je bijvoorbeeld eerst een groot aanbod aan woningen bekijken in Ibiza. We hebben de meest voorkomende problemen en tips gevonden bij het kopen van een huis in het buitenland even op een rijtje gezet.

Inspectie doen voor het kopen

Het is altijd verstandig om een bouwkundige inspectie te laten doen voordat je een huis koopt, zelfs als het om een klein appartement aan de Costa del Sol gaat. Zelfs als je een vakantiewoning overneemt, waarvan je weet dat de vorige eigenaar er niet permanent heeft gewoond, kan de staat van het huis onzeker zijn. Ook bij een “gewoon” huis kun je niet alle verborgen gebreken zien of controleren of het vloeroppervlak echt de opgegeven grootte heeft op basis van foto’s alleen. Een bouwkundige inspectie geeft je inzicht in de werkelijke staat van het huis en helpt eventuele problemen op te sporen voordat je de koop definitief maakt.

De juiste makelaar zoeken

Als je een makelaar tegenkomt die alleen maar bezig is met het sluiten van de deal, is het beter om niet met hem in zee te gaan. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren specialist die jouw belangen vooropstelt, vooral als je niet bekend bent op dat gebied. Controleer ook of de aankoopmakelaar betrouwbaar is en een groot netwerk heeft. Lees beoordelingen van anderen en vraag of de makelaar je gedurende het hele aankoopproces zal ondersteunen. Op deze manier vergroot je de kans op een succesvolle aankoop!

Fiscaal

In elk land moet je belasting betalen als je een huis bezit, maar de tarieven kunnen verschillen. Het is slim om vooraf informatie in te winnen over hoe het in jouw land geregeld is. Als je van plan bent om je huis te verhuren, moet je ook belasting betalen over de huurinkomsten. In Belgiƫ heeft het land met meer dan 90 andere landen een dubbelbelastingverdrag afgesloten. Dit verdrag bepaalt in welk land je belasting moet betalen. De hoogte van de belasting hangt af van hoeveel je huis waard is qua huurinkomsten. Ook willen we je laten weten dat sommige landen, zoals Malta en Kroatiƫ, aantrekkelijke belastingregels hebben op het gebied van vastgoed.

Geplaatst in: Page