Wat is wi-fi?

Je hebt vast weleens gevraagd of je de WIFI-code mag hebben om te kunnen internet. Wifi is niet meer uit ons leven weg te denken, want iedereen gebruikt het. Maar wat is wifi eigenlijk en wat kan je van wifi verwachten? In dit artikel bespreken we wat wifi is en lichten we een aantal belangrijke termen toe. Makkelijk providers vergelijken? Kijk dan op onze vergelijkingssite en maak je keuze.

Wat is wifi nu eigenlijk?

Wifi is een draadloze verbinding waarmee je op je pc, laptop, smartphone en tablet kunt internetten zonder dat je daarvoor een internetkabel hoeft te gebruiken. Het internet signaal komt via de kabel je huis binnen en het wifi-modem zorgt er verder voor dat je gebruik kunt maken van wifi en kunt internetten. Het-wifi modem zendt een signaal uit die je kunt gebruiken om draadloos te internetten. WIFI is de commerciële naam voor een WLan (Wireless-Local Area Network). De naam wifi is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi die afkomstig is uit de audiowereld. Hi-Fi staat voor High Fidelity en daarom wordt de term Wireless Fidelity voor wifi gebruikt. Wifi wordt het meeste gebruikt naast een ADSL- of kabelverbinding.

Wat kun je met wifi?

Het draadloze thuisnetwerk is een van de meest gebruikte toepassingen voor wifi. Bij de meeste DSL- en kabel abonnementen is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een wireless-modem. Dit zorgt ervoor dat het niet langer noodzakelijk is om bekabeling aan te leggen tussen je computer en meterkast. Een wireless-modem is een groot voordeel wanneer er meerdere computers zijn aangesloten op het internet, of wanneer je regelmatig op je laptop, tablet of smartphone draadloos wilt internetten. Via wifi kan je eenvoudig surfen op internet, e-mail lezen en online spelletjes spelen. Voor veeleisende gamers is wifi vaak niet geschikt omdat de reactiesnelheid te laag is. Behalve de gebruikte mobiele apparaten zoals laptop, smartphone en tablet, kunnen steeds meer apparaten verbinden met wifi. Denk hierbij aan bewakingscamera’s, decoders, televisies, digital camera’s en babyfoons.

Voor-en nadelen van wifi

In verhouding tot 4G, kan er tegen een lager bedrag hogere snelheden behaald worden met een draadloze verbinding. Het nadeel van wifi is wel dat de maximale afstand beperkt is tot ongeveer 100 meter, waarbij de snelheid afneemt naarmate je verder van de accesspoint bent verwijderd. Ook is het internetten met wifi altijd langzamer dan bij een niet-draadloos netwerk.

Wifi voor onderweg

Hotspots zijn locaties waar een openbare wifi-verbinding is aangelegd. Onder andere biedt provider KPN gratis of betaalde toegang aan tot hun hotspots. Hiervoor zorgt de provider ervoor dat je op veelal drukbezochte plaatsen, zoals congrescentra of horecagelegenheden draadloos kunt internetten. Voor toegang kan je per keer betalen voor het gebruik of is er een mogelijkheid om een abonnement te nemen. Om het internet staan verschillende sites waar je de hotspots in je omgeving kunt vinden. Vergelijk de verschillende providers om te zien welke het beste bij jouw behoeftes aansluit.

In het kort

WIFI is een manier waarop apparaten online met elkaar kunnen verbinden. Het is mogelijk om draadloos te internetten via wifi waardoor je overal wifi kan gebruiken. Als je onderweg bent wordt er aangeraden om de hotspots goed in de gaten te houden!