Tweede woning prijzen Nederland nu en in de toekomst

De afgelopen jaren is er in het nieuws veel aandacht besteed aan de wisselende huizenprijzen. Hoewel de prijzen op de huizenmarkt rond de eeuwwisseling nog enorme pieken bereikten, zakte de complete huizenmarkt vervolgens rond 2003 enorm in elkaar. De prijzen van huizen in Nederland hebben de afgelopen jaren natuurlijk ontzettende schommelingen meegemaakt. Als we kijken naar het verschil tussen het dieptepunt in 2003 en  de piek van 2008 bijvoorbeeld, zat daar maar liefst een stijging in van 19,7%. Helaas volgde er na 2008 vervolgens weer een periode van flinke daling in de huizenprijzen, waardoor de markt opnieuw in elkaar stortte. Maar van daaruit hebben we een lange lijn getrokken naar stijgende woningprijzen.
Wat voor de reguliere markt opgaat gaat in meer of min ook op voor de tweede woning markt.  Als je een tweede huis in Nederland wilt kopen en al een tijd bezig bent met je zoektocht bemerk je ook dat je te maken krijgt met gestaag stijgende prijzen.

Voornamelijk de minder dichtbevolkte gebieden gingen er in waarde op achteruit, in de drukkere steden was dit verschil gelukkig wat minder groot. Als we dan in die minder dichtbevolkte gebieden ook nog eens gaan kijken naar bijvoorbeeld de grotere, luxueuzere en vrijstaande huizen, gingen deze er in waarde maar liefst 23,8% op achteruit! Een gemiddelde woning verloor ongeveer 16%. Wat we op kunnen maken uit deze feiten (gebaseerd op metingen van 2013) is dat vooral de vraag naar huizen leidt tot de dalende prijzen. Zo blijkt dat er buiten de randstad, en dan met name in gebieden zoals Drenthe, Groningen en Zeeland, dusdanig weinig vraag naar huizen was, dat de prijzen er daar alleen maar op achteruit gingen. Als we kijken naar steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, beleefden deze een kleine stijging van rond de 3 tot 4%.

Vanaf 2014 durfden de Nederlandse banken hardop uit te spreken dat ze voor Nederland in het algemeen weer een kleine stijging in de huizenprijzen voorzagen. Het ging hierbij echter om een stijging van 1 tot 3%, wat nog niet van veel zekerheid overtuigde. In het eerste kwartaal van 2014 was de verkoop van huizen de beste sinds 2008, wat het eerste teken van positieve verandering op de huizenmarkt was. Hoewel een stijging in de huizenprijzen ook automatisch leidt tot een stijging in de hypotheekrente, en daardoor zorgt voor meer maandelijkse lasten, is dit wel zeer gunstig en noodzakelijk voor de totale Nederlandse economie.

Hoe het systeem werkt van een positief effect op de economie, ondanks hogere vaste lasten, is uit te leggen door middel van de gemiddelde schuld die een Nederlands gezin of individu tijdens de crisis heeft opgebouwd. Soms was die schuld namelijk nog hoger dan de waarde van huis. Een stijging van de huizenwaarde betekent namelijk ook dat mensen hun hypotheek gunstiger af kunnen lossen en dat zij dus ‘meer huis dan hypotheek’ hebben.
Op het tweede woning vlak kun je veel relevante informatie vinden op de website van Recreatiewoning.nl. Hier tref je veel achtergrond info over de tweede woningmarkt en allerlei zeken die hier mee te maken hebben.

Voor 2016 voorspelde de Rabobank een gemiddelde stijging van 2,75 tot 4,75% , wat een ontzettend positief beeld schetst. De verkoop van huizen trekt aan door een combinatie van de economische groei, die waarschijnlijk ook in 2016 nog door zal zetten. Dit betekent automatisch een toename van de werkgelegenheid en daardoor ook meer koopkracht voor huishoudens (geschat op +3%). Ook de lage hypotheekrente heeft grote invloed op de positieve ontwikkeling van de huizenmarkt. De trends voor 2016 rondom de huizenmarkt zijn vooral te vinden in de vraag naar types woningen. Zo zal de vraag in grote steden in het algemeen blijven stijgen, net als de vraag naar kleine appartementen of eenpersoonswoningen. Door de toename van eenpersoonshuishoudens en daardoor een daling in de gezinshuishoudens zal de vraag naar gezinswoningen automatisch dalen. Ook in de minder dichtbevolkte gebieden, waar de vraag over het algemeen zal dalen, zullen ook de huizen in prijs en waarde dalen. Het totaal beeld voor de Nederlandse huizenmarkt in 2016 is echter wel erg positief. En dit klopte ook wel want in de jaren erna blijft de lijn maar stijgen.